Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż po chińsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1,5 szklanki
marchew 0,5 kilogramów
olej roślinny 1 szklanka
bulion 3 szklanki
por 1 sztuka
curry

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż po chińsku

Ryż wypłukać i namoczyć na 1 godzine w wodzie. Po namoczeniu odcedzić z wody i osuszyć na ściereczce. Marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Rozgrzać 0.5 szkl. oleju, włożyć ryż, smażyć 2 - 5 minut mieszając na patelni. Następnie rozgrzać pozostałą ilość oleju i podsmażyć startą marchew przez 2 - 5 minut, mieszając. Przygotować 3 szklanki bulionu - wsypać podsmażony ryż i marchew, pokroić pora, dodać przyprawy, posolić, dodać magi, zagotować krótko i przelać do żaroodpornego naczynia i zapiekać około 30 minut w piekarniku. Podawać do potraw miesnych. Idealnie do tego pasuje sos pieczarkowy, surówka i białe mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak