Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czereśni

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 1,2 kg
cukier 1 kg
cytryna 1
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czereśni

czereśnie drylujemy, a następnie odciskamy z nich sok. Sok mieszamy z wodą i cukrem, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania (najlepiej przyrządzać to w garnku z szerokim dnem). Kiedy sok z cukrem się zagotuje wrzucamy owoce i bardzo często mieszając smażymy je na wolnym ogniu przez 30 minut - odstawiamy do wychłodzenia. Po 3-4 godzinach ponownie smażymy przez ok 10 minut - odstawiamy na całą noc. następnego dnia do konfitury dodajemy sok z całej cytryny (uważamy aby nie wpadły pestki) i smażymy jeszcze 20-25 minut. Gorącą konfiture przekladamy do słoików - pasteryzujemy 8 minut. konfitura ta różni się od dżemu tym, ze czereśnie są w całości i \'pływają\' w gęstym i słodkim syropie:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 14.10.2012 11:56
pyszniutka
Małgorzata106 22.12.2011 15:57
super
Mariusz17 22.11.2011 19:34
fajnie, w sezonie na pewno spróbuję
Mati13 05.07.2011 10:48
dobra taka konfitura:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak