Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonecznikowiec

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
szkl. mąki pszennej tortowej+2 szczypty soli 3/4
szkl. mąki ziemniaczanej 1/3
łyżeczki proszku do pieczenia 2
łyżki naturalnego kakao 2
1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej do formy:
dkg łuskanego ziarna słonecznika+1/3 szkl. cukru+1/3 szkl. mleka+2 czubate łyżki masła masa słonecznikowa:
op. budyniu z proszku waniliowego (+ ew. cukier) 2
op. budyniu w proszku toffi (+ ew. cukier) 1
szkl. mleka+200g masła do budyniu 3
puszka 570g mleka skondensowanego słodzonego 1
szkl. mocnego naparu z czarnej herbaty 1/2
tabliczka 100 g czekolady gorzkiej 1
cukier 1 szklanka
lód 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec

Puszkę mleka (zamkniętą) gotować 2,5 godziny, wystudzić. Można wykorzystać gotową masę krówkową (ok. 1-1,5szkl).

BISZKOPT: Dno formy (25X35cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodajemy 2 szczypty soli i naczynie wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z 3/4 szkl. cukru zw. i cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała. Oddzielnie ubijamy zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta dosypujemy 1/4 szkl. cukru i ubijamy dalej na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładamy do żółtek, jednym ruchem wsypujemy na to sypkie składniki i dokładnie mieszamy łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę dookoła. Trzeba to zrobić dokładnie żeby nie było grudek - jeśli obie piany są dobrze ubite to nie opadną :-). Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianą szpadką i sprawdzając czy po wyjęciu jest sucha. Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego wystudzenia. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, będzie łatwiej go przekroić poziomo na dwie części.

SŁONECZNIK: do rondla wlać mleko, dodać masło i cukier a kiedy się zagotują wsypać słonecznik. Gotować całość, w właściwie smażyć, cały czas mieszając ok. 10-15 min. aż masa zacznie lekko brązowieć czyli karmelizować się. Odstawić do ostudzenia i jeśli się zbryli to rozkruszyć rękami. MASA: zagotować połowę mleka, w reszcie rozmieszać proszki budyniowe - jeśli budynie są bez cukru to dodać ilość podaną na opakowaniu. Rozrobiony budyń wlać do gotującego mleka, gotować mieszając ok. 3 min.. Odstawić pod szczelnym przykryciem z folii do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładki krem. Na koniec dodać 2/3 uprażonego słonecznika, wymieszać.

PRZEŁOŻENIE: jeden blat biszkoptu skropić połową naparu herbaty, posmarować połową kajmaku z puszki, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptu, skropić resztą herbaty, posmarować resztą kajmaku i posypać pozostałym uprażonym słonecznikiem. Całość polać roztopioną czekoladą i wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.06.2013 19:23
bardzo fajny pomysł :)
ewasylwia 14.12.2011 11:49
bardzo apetycznie wygląda
iziona 29.08.2011 08:01
Robiłam to ciasto z Twojego przepisu już kiedyś i polecam wszystkim bo jest pyszne.
irenka 23.03.2011 21:52
ciekawy przepis,warto wypróbować
SmacznaPyza 19.03.2011 10:31
renata, przepraszam, ale dopiero dzisiaj zauważyła Twoje pytanie - słonecznika potrzeba ok. 30 dkg
SmacznaPyza 19.03.2011 10:29
ben-ka, polecam bo jest bardzo smaczne!
ben-ka 19.03.2011 10:01
Wyobrażam sobie jak rozpuszcza się w ustach,nie jadłam takiego ciasta, aż szkoda.
stokrotka 28.09.2010 10:45
Chciałbym zrobić to ciasto, ale ile tego słonecznika potrzeba?
elwal
elwal 13.08.2010 11:04
Robię troszkę podobne ciasto, o smaku rumowym, ale słonecznik mielę i dopiero mieszam z masą kajmakową :)
noculos 21.06.2010 19:15
Nie lubię \"zwykłych\" ciast, to dzięki słonecznikowi i karmelowi napewno mi zasmakuje.Kiedys robiłam podobne, ale musze wypróbować to!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak