Sposób przygotowania

Puszkę mleka (zamkniętą) gotować 2,5 godziny, wystudzić. Można wykorzystać gotową masę krówkową (ok. 1-1,5szkl).

BISZKOPT: Dno formy (25X35cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodajemy 2 szczypty soli i naczynie wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z 3/4 szkl. cukru zw. i cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała. Oddzielnie ubijamy zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta dosypujemy 1/4 szkl. cukru i ubijamy dalej na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładamy do żółtek, jednym ruchem wsypujemy na to sypkie składniki i dokładnie mieszamy łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę dookoła. Trzeba to zrobić dokładnie żeby nie było grudek - jeśli obie piany są dobrze ubite to nie opadną :-). Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianą szpadką i sprawdzając czy po wyjęciu jest sucha. Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego wystudzenia. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, będzie łatwiej go przekroić poziomo na dwie części.

SŁONECZNIK: do rondla wlać mleko, dodać masło i cukier a kiedy się zagotują wsypać słonecznik. Gotować całość, w właściwie smażyć, cały czas mieszając ok. 10-15 min. aż masa zacznie lekko brązowieć czyli karmelizować się. Odstawić do ostudzenia i jeśli się zbryli to rozkruszyć rękami. MASA: zagotować połowę mleka, w reszcie rozmieszać proszki budyniowe - jeśli budynie są bez cukru to dodać ilość podaną na opakowaniu. Rozrobiony budyń wlać do gotującego mleka, gotować mieszając ok. 3 min.. Odstawić pod szczelnym przykryciem z folii do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładki krem. Na koniec dodać 2/3 uprażonego słonecznika, wymieszać.

PRZEŁOŻENIE: jeden blat biszkoptu skropić połową naparu herbaty, posmarować połową kajmaku z puszki, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptu, skropić resztą herbaty, posmarować resztą kajmaku i posypać pozostałym uprażonym słonecznikiem. Całość polać roztopioną czekoladą i wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    Nie lubię \"zwykłych\" ciast, to dzięki słonecznikowi i karmelowi napewno mi zasmakuje.Kiedys robiłam podobne, ale musze wypróbować to!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Robię troszkę podobne ciasto, o smaku rumowym, ale słonecznik mielę i dopiero mieszam z masą kajmakową :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    Chciałbym zrobić to ciasto, ale ile tego słonecznika potrzeba?
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Wyobrażam sobie jak rozpuszcza się w ustach,nie jadłam takiego ciasta, aż szkoda.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ben-ka, polecam bo jest bardzo smaczne!
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    renata, przepraszam, ale dopiero dzisiaj zauważyła Twoje pytanie - słonecznika potrzeba ok. 30 dkg
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    ciekawy przepis,warto wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Robiłam to ciasto z Twojego przepisu już kiedyś i polecam wszystkim bo jest pyszne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    bardzo apetycznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    bardzo fajny pomysł :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !