Przepis i sposób przygotowania na: Schab z kapustą i grzybami
Namoczone i ugotowane suszone grzyby, drobno siekamy lub miksujemy.
Drobno kroimy cebule i czosnek i podsmażamy je na patelni na odrobinie oleju, dorzucamy grzyby i trochę masła oraz suszonego majeranku, doprawiamy do smaku. Smażymy kilka minut, stale mieszając. Farsz przekładamy do miski. Dodajemy do niego drobno posiekaną kiszoną kapustę. Całość doprawiamy do smaku. Do farszu dodajemy jajko oraz kasze manne można do tego dodać troche bułki tartej gdyby masa wydawała nam sie za luźna.
Schab przecinamy tak, żeby wyszła nam rolada, następnie nacieramy solom i pieprzem. W środku układamy farsz nie zbyt blisko krawędzi, żeby nie wypłynął. Zwijamy schab tak by na całej długości miał jednakową grubość. Następnie obwiązujemy go sznurkiem. Farsz na brzegach dociskamy do srodka i dodatkowo zeby nie wypłynął brzegi obkładamy foliom aluminiową.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, zalewamy przygotowanym wczesniej bulinem i obkładamy suszonymi śliwkami. Wstawiamy do nagrzanego do 160 st C piekranika i pieczemy ok. 1,5 h. Gdy mięso jest juz miekkie pozostawiamy je w naczyniu do czasu wystygnięcia.
Mieso podajemy pokrojone w grube plastry, można je polać sosem z pieczeni zaprawionym odrobinom masała. Mięso można przed podaniem odgrzać w tak przygotowanym soseie.