Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z kalafiorem i oliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
kalafior 1 szt
śmietana gęsta 4 łyżki
mąka 100 g
olej 2 łyżki
cebula 1 szt
margaryna 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
mleko 100 ml
pieprz do smaku
sól do smaku
białko 2 szt
smalec do smażenia
natka pietruszki do smaku
oliwki zielone 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z kalafiorem i oliwkami

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce margaryny. Czekamy, aż się zeszkli, dodajemy zmiażdżony czosnek. Następnie dorzucamy jeszcze jedną łyżkę margaryny, oliwki pokrojone w drobne plasterki. Mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Schab czyścimy dokładni, nacinamy przez całą długość i w nacięcie napychamy wcześniej przygotowanego farszu. Zawiązujemy dokładnie i nacieramy pieprzem oraz solą. Układamy go na blaszce, podlewamy dwiema łyżkami roztopionej margaryny i pieczemy przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W czasie pieczenia możemy podlewać mięso wodą, aby zbytnio nie wyschło. Kalafior umyty i pokrojony w różyczki podgotowujemy w posolonej wodzie. W tym czasie mieszamy ze sobą olej, mleko, sól i 100g mąki. Z jajek ubijamy pianę i również ją dodajemy. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy w nim kalafior namaczany w cieście. Mięso po upieczeniu wyciągamy z blaszki, a sos pozostały po pieczeniu mieszamy z wodą, doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną i zagotowujemy. Podajemy schab pokrojony w plastry, z podsmażonym kalafiorem i polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 07.09.2011 12:19
mniam
kuklik 07.08.2011 06:51
interesujące
Ania67 15.07.2011 09:28
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak