Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gofry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
mleko 2 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: gofry

Maslo roztopic i odstawic do przestudzenia, make przesiac z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzec z cukrem, potem stopniowo dodawac make (wymieszana z proszkiem do pieczenia), roztopiony tluszcz, smietane i mleko. Gotowe ciasto ma miec konsystencje gestej smietany.

Rozgrzac gofrownice i piec gofry na zloto-brazowy kolor. Podawac zarowno cieple jak i zimne, solo lub z dodatkami (bita smietana, owoce, dzemy, sosy deserowe, itp.). Ja najbardziej lubie z powidlem sliwkowym:) Z podanych proporcji wyjdzie ok. 16 gofrow. Dzieki dodatkowi smietany beda chrupkie z wierzchu i delikatne, miesiste w srodku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 29.05.2012 18:58
smaczne
maryśka 01.09.2011 12:20
smaczniutkie
Małgorzata77 18.07.2011 22:23
pięknie się prezentują!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak