Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki, bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki wsypujemy sól, dajemy 1 jajko rozbełtane z wodą, rozpuszczone ciepłe masło oraz przygotowany wcześniej z drożdży i mleka zaczyn – dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 20 minut. Blaszkę, na której będziemy piec bułki przesypujemy mąką (nie dajemy zadnego tłuszczu). Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże bułki (podwoją swoją objętość). Z ciasta możemy robić dowolne kształty. Przygotowane bułki pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem – pieczemy w temperaturze 180* przez 25 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    brakuje mi tylko podpowiedzi jakiej dokładnie mąki użyć - pszennej, ale jaki typ?
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    tak jak w tytule pszennej - ja nigdy nie kupuje w sklepie tylko prosto z młyna więc trudno mi określic jej typ.
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    urodziwe:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Wyglądają bardzo apetycznie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    adam1f

    BARDZO DOBRE

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !