Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki mielone w sosie smietanowo szczypiorkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
jajko 1 szt
cebula 1 szt
chleb 1 kromka
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
śmietana kwaśna 150 g
ziemniaki 1000 g
przyprawa warzywna do smaku
mąka do smaku
szczyplorek 1 pęczek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki mielone w sosie smietanowo szczypiorkowym

Mięso mielone, jajko, pokrojona w kosteczkę cebule, włożyć do pojemnej miski. Namoczyć w wodzie chleb poczekać 5 minut aż woda wchłonie, odcisnąć i włożyć chleb do miski z mięsem. Dodać sól, pieprz i majeranek, dokładnie ze sobą wymieszać tak aby wszystkie składniki połączyły się. Uformować kuleczki z mięsa, obtoczyć w mące, smażyć około 15 minut na oleju. W tym czasie obrać ziemniaki pokroić je w talarki i ugotować. Usmażone klopsy wyciągnąć z patelni i na tłuszcz z klopsów włożyć pokrojony drobno szczypiorek. Lekko go podsmażyć i dodać śmietanę, przyprawić przyprawą warzywną i gotować około 2-3 minut. Należy pamiętać by nie zagotować śmietany ponieważ może się zważyć. Klopsy poukładać na talerzu wraz z ziemniakami i polać sosem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 06.07.2011 16:29
super
suzana 29.06.2011 13:23
pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak