Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna sałatka z dorszem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pęczek rzodkiewki
pęczek dymki ze szczypiorkiem
ogórek sałatkowy
gęsta śmietana 100 ml
majonez 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól
pieprz
filet z dorsza 400 g
jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna sałatka z dorszem

litr wody zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Doprawić pieprzem oraz solą. Do wrzącego wywaru włożyć filety z dorsza. Gotować ok. 12 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana. rzodkiewki i dymkę ze szczypiorkiem posiekać. Jedno jajko odłożyć do dekoracji, a pozostałe oraz ogórek pokroić w kostkę. Warzywa i jajka włożyć do salaterki, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Dorsza pokroić na kawałki, dodać do sałatki. Śmietanę zmieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Sos doprawić do smaku, polać sałatkę i wymieszać. Udekorować cząstkami jajka i rzodkiewkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak