Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle z ogórków z papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
papryka czerwona 40 dag
woda 2 szkl
ocet 10 % 1/4 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
pieprz do smaku
sól 1 łyżeczka
ziele angielskie do smaku
koper do smaku
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle z ogórków z papryką

Duże (przerośnięte) ogórki obrać ze skóry, przekroić i wydrążyć nasiona. Pokroić ogórki w ósemki i jeszcze w poprzek na połowę. Włożyć ogórki na minutę do wrzącej wody, wyjąć i starannie osączyć. Owoce papryki w całości obgotować, przeląc zimna wodą i oddzielić nasiona, można zdjąć skórkę i pokroić w pierścionki. Zagotować wodę z solą, cukrem, dodać ocet i wystudzić pod przykryciem. Ułożyć warstwami w słoikach ogórki i paprykę, nie uciskać. Zalewę pod przykryciem mocno podgrzać, przecedzić i gorącą zalać ułożone warzywa. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 09.07.2011 12:01
pyszne te pikle:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak