Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 250 g
papryka 2 szt.
pomidor 4 szt.
cebula
ciecierzyca 100 g
posiekane zioła 2 łyżki
oliwa 5 łyżek
sok z cytryny 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
ząbek czosnku
sól
pieprz
bulion 1 kostka
jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ryz ugotować z bulionem. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. pomidory i ogórek, umyć i pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać. Tuńczyka zmiksować z zalewą, oliwą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sosem sojowym. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Ryż wymieszać z rozdrobnionymi warzywami. i ciecierzycą. Polać sosem tuńczykowym, wymieszać, przyprawić. Sałatkę ułożyć na dużym półmisku, obłożyć plasterkami jajek na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak