Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 200 g
cukier puder 80 g
jajko
masło 80 g
śmietanka 200 ml
cukier puder 150 g
jajko 4
sok z cytryny 3-4
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa

Wyjąć masło z lodówki i pokroić w kostkę , wszystkie składniki z ciasta wyrobić na jednolitą masę i uformować sobie kulę włożyć na pół godziny do lodówki potem rozwałkować i wyłożyć na okrągłej formie do tarty. Ponakłuwać i przykryć papierem do pieczenia , troszkę przycisnąć go , wysypując na wierzch garść fasoli . Pieczemy 15 minut w 180 st. W tym czasie utrzeć całe jajka z cukrem i sokiem z cytryny możemy to zrobić blenderem aby było szybciej . Zagotować śmietankę i wylać ją do masy kremowej , ucierając dalej . następnie wszystko przecedzić przez sito , dodać skórkę i wymieszać . Napełniamy masą formę z ciasta i pieczemy 35 minut też w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 20.02.2014 09:10
bardzo fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak