Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szyneczka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata
woda 1 szklanka
ocet winny 2/3 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 10 sztuk
jałowiec 10 sztuk
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
DODATKOWO:
szynka wieprzowa 1 kg
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 1/2 główki
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szyneczka

Warzywa pokroić w dość grube kawałki .
Składniki marynaty(oprócz jałowca,soli i pieprzu)wymieszać razem.
Mięso natrzeć solą i pieprzem ,ostrzem długiego noża zrobić nacięcia w mięsie które zapełnić jałowcem.
Mięso ułożyć w misce,obłożyć warzywami i zalać marynatą ,przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godz(w tym czasie mięso obrócić )
Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty ,natrzeć dodatkowo przyprawą do wieprzowiny .
Pieczemy (ja robiłam to w rękawie)na początku 20 min w temp.200st,następnie zmniejszamy temp.180st i dopiekamy mięsko jeszcze do 50 min(czas zależy od wielkości mięsa).
Upieczone mięso zostawiamy do studzenia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 24.06.2012 23:04
Smaczna :)
artur7 19.06.2012 16:42
lubię taka
Emilia22 29.06.2011 09:29
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak