Sposób przygotowania

Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć najpierw boczek potem dodać cebulę i dalej podsmażać. Przestudzić, nadmiar wytopionego tłuszczu odlać. Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, masło, 1 jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na kwadratowy placek, wyłożyć jedną część farszu, rozsmarować go na placku i zawinąć w roladę. Kroić w poprzek na plastry o grubości 0,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Tak samo postępować z drugą częścią ciasta i farszu. Wszystkie roladki posmarować roztrzepanym drugim jajkiem. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Roladki smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    podoba mei sie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Pychotka.
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Fajny pomysł na drożdżowe z boczkiem.
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    smakowicie wygląda
  • 8
    original
    Opublikowano

    plocia

    często je w naszym kiosku kupuje, są pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota77

    a ja nigdy nie jadlam :( ale pysznie wygladaja...
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jerry1

    apetycznie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    piękne!;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !