Sposób przygotowania

Na stolnicy wymieszaj mąkę z 40 gram cukrem. Dodaj wodę i masło pokrojone na kawałki. Rozdrobnij wszystko nożem, a następnie wyrób rękami do momentu powstania gładkiego ciasta. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkuj na posypanej mąką stolnicy, przenoś do posmarowanej tłuszczem formy do pieczenia tarty (średnica 26 cm lub dwie formy o średnicy 18 cm), nakłuj widelcem w kilku miejscach. Formę z tartą wstaw do lodówki na 1 godz. Przykryj ją papierem do pieczenia i posyp grochem. Piecz w temp. 200 stopni 15 min. Usuń papier z grochem. Zmniejsz temp. do 160 stopni.
Limonki umyj, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij z nich sok. Ubij śmietanę. Do serka mascarpone dodaj sok z limonek, startą skórkę, 150 gram cukru, cukier waniliowy i jajka, a na koniec bitą śmietanę. Trzy czwarte żurawiny ułóż na tarcie, na nią wyłóż serek mascarpone. Piecz 30 min. Pozostaw do ostygnięcia. Na tartę wysyp pozostałą żurawinę i ozdób plastrami limonki. Posyp cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Kupiłam potrzebne składniki i biorę się za pieczenie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !