Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta limonkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 gram
cukier 190 gram
masło 150 gram
limonka 2 szt.
śmietana kremówka 200 ml
serek mascarpone 250 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 szt.
cukier puder do posypania
plastry limonki do dekoracji
żurawina
woda zimna 3-4 łyżki
groch 500 suszony

Przepis i sposób przygotowania na: tarta limonkowa

Na stolnicy wymieszaj mąkę z 40 gram cukrem. Dodaj wodę i masło pokrojone na kawałki. Rozdrobnij wszystko nożem, a następnie wyrób rękami do momentu powstania gładkiego ciasta. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkuj na posypanej mąką stolnicy, przenoś do posmarowanej tłuszczem formy do pieczenia tarty (średnica 26 cm lub dwie formy o średnicy 18 cm), nakłuj widelcem w kilku miejscach. Formę z tartą wstaw do lodówki na 1 godz. Przykryj ją papierem do pieczenia i posyp grochem. Piecz w temp. 200 stopni 15 min. Usuń papier z grochem. Zmniejsz temp. do 160 stopni.
Limonki umyj, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij z nich sok. Ubij śmietanę. Do serka mascarpone dodaj sok z limonek, startą skórkę, 150 gram cukru, cukier waniliowy i jajka, a na koniec bitą śmietanę. Trzy czwarte żurawiny ułóż na tarcie, na nią wyłóż serek mascarpone. Piecz 30 min. Pozostaw do ostygnięcia. Na tartę wysyp pozostałą żurawinę i ozdób plastrami limonki. Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 24.08.2011 23:21
pyszna
Krystyna32 01.07.2011 08:27
smaczne
marta1371 30.06.2011 14:51
Kupiłam potrzebne składniki i biorę się za pieczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak