Sposób przygotowania

Boczek myjemy. Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę, wyrabiamy. Boczek silimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso, resztę układamy na płacie boczku. Zwijamy w rulon. Bierzemy czystą ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi. Wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek, pieprz i gotujemy 1 godzinę. Po godzinie obracamy boczek na drugą stronę i znów gotujemy 1 godzinę. Po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której gotowaliśmy, ale wypełniona wodą. Tak obciążony boczek trzymamy około 1 godziny w celu sprasowania mięsa. Po upływie tego czasu odcinamy nici, zdejmujemy ściereczkę. Mamy gotowy boczkowiec do spożycia. Najlepiej smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    bernika

    meiso pierwsza klasa!
  • 4
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Dzięki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Taki boczuś lepszy od pieczonego,mniej kaloryczny.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    ŚWIETNE ROZWIĄZANIE!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    ciekawe
  • 2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Pyszne mięsiwko!
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    pyszne mięso i fajna nazwa:)
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    aż ślinka cieknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    wspaniałe
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Uwielbiam takie mięsa!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !