Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
margaryna
cukier 1,5 szklanki
mąka 2,75 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 6 łyżek
kakao 2 łyżeczki
kisiel cytrynowy 1 łyżka
cukier puder
mak 1\\2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowa

Białka ubić na sztywną pianę , margarynę utrzeć z cukrem , dodaj żółtka , 2 szklanki mąki, proszek i olej.Wymieszaj , Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem , ciasto trzeba podzielić na 2 części , z jednej oddziel1\\3 - powinny być 3 różne porcje ciasta . Do największej dodaj mak i wymieszaj , do średnie wsyp kakao i wymieszaj . A do najmniejszej wsyp kisiel i też wymieszaj . Ciasto z makiem przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem , zrób w środku rowek i przełóż do niego ciasto kakaowe . Zrób w nim rowek i przełóż ostatnią porcję ciasta. Piecz 50 minut w 180 st , po wyjęciu użyj jeszcze cukru pudru do dekoracji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak