Sposób przygotowania

Pomarańczę dokładnie szorujemy i gotujemy ze skórką w wodzie przez 2 godziny. Pilnujemy by przez cały czas była maksymalnie zanurzona, dolewamy wody jak wyparuje i przekręcamy pomarańczę, by ugotowała się równomiernie. Po 2 godzinach wyjmujemy owoc z wody (wody nie wylewamy) i kroimy na ćwiartki. Jeśli ma pestki to należy je usunąć. Lekko ostygniętą pomarańczę traktujemy blenderem. Papkę pomarańczową stawiamy na gazie i dosypujemy cukru/fruktozy - do smaku - zależy od kwaśności pomarańczy i upodobań osobistych. Podlewamy nieco wodą z gotowania. Smażymy to jakieś 15-20 minut często mieszając. Gotowe pakujemy do słoika. Jak ktoś zrobi więcej z zamiarem przechowywania, to można pasteryzować.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    oj ale mi ślinka cieknie!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    emeslive

    Uwielbiam konfiturę pomarańczową ale ja do tej pory jedynie kupowałem. Chyba czas najwyższy zrobić samodzielnie...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    super ;) nigdy nie jadłam takiej :) muszę zrobić koniecznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    piękny kolor:)) Muszę spróbować:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    jakie piekna...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agata B

    muszę ją zrobić bo wygląda zachęcająco a pomarańcze uwielbiam:)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Jaki głęboki kolor ci wyszedł;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !