Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos Kiełbasiany

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa podwawelska 1/2 kg
cebula biała 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos Kiełbasiany

SKŁADNIKI:

0,5 kg kiełbaski Podwawelskiej
1 mała cebulka
1 łyżeczka papryki w proszku czerwonej (słodka)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki mąki
3 łyzki margaryny
sól,pieprz (według uznania)


PRZYGOTOWANIE:

Kiełbaskę myjemy ,wycieramy recznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margaryne i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką,czosnkiem i smazymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze. Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając aby nam sie kluchy nie porobiły. I sosik gotowy :-) Podawać z ziemniaczkami i z suróweczką ( Ja podałam z mizerią )

SMACZNEGO :-)

Idealny sosik do ziemniaczków,szybko sie go robi :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.02.2013 14:58
pyszny
gusia1000 06.11.2012 15:21
Dobry taki.
ZEWA 21.09.2011 13:00
ha, ha, super szybki obiadek
Wacław 13.08.2011 10:07
fajny pomysl na sosik !
evita0007 29.06.2011 10:28
Spróbuj,,jest naprawdę smaczny :-)
Izabela/bella81 29.06.2011 08:24
Tak nigdy nie jadłam, ale warto spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak