Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

0,5 kg kiełbaski Podwawelskiej
1 mała cebulka
1 łyżeczka papryki w proszku czerwonej (słodka)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki mąki
3 łyzki margaryny
sól,pieprz (według uznania)


PRZYGOTOWANIE:

Kiełbaskę myjemy ,wycieramy recznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości 1-2cm a potem jeszcze na pół.Cebule siekamy drobniutko. W rondlu rozpuszczamy margaryne i wrzucamy kiełbaskę wraz z posiekaną cebulką. Posypujemy papryką,czosnkiem i smazymy mieszając aż cebulka nam się zezłoci a kiełbaska ładnie przypiecze. Potem całość zalewamy przegotowaną gorącą wodą troszkę ponad stan kiełbaski około 1-1,5 cm. Całość przyprawiamy troszkę solą i pieprzem. Gotujemy wszystko ok. 10-15 minut następnie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do rondla energicznie mieszając aby nam sie kluchy nie porobiły. I sosik gotowy :-) Podawać z ziemniaczkami i z suróweczką ( Ja podałam z mizerią )

SMACZNEGO :-)

Idealny sosik do ziemniaczków,szybko sie go robi :-)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Tak nigdy nie jadłam, ale warto spróbować :)
  • 0
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    Spróbuj,,jest naprawdę smaczny :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajny pomysl na sosik !
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    ha, ha, super szybki obiadek
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobry taki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !