Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 80 dkg
mięso mielone 30 dkg
przyprawa do zup w płynie 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
płatki suszonej papryki 1 łyżka
masło 1/4 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat
boczek wędzony 5-6 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ugnieść. Dodać do nich 1 jajko, płatki papryki i kolendrę. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą. Nałożyć do niego połowę ziemniaków, ugnieść. Mięso wymieszać z drugim jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą,przyprawą w płynie i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki. Na mięsie rozłożyć plasterki boczku. Na to położyć resztę ziemniaków, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć resztę masła. Piec ok.90 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PIOTR11 08.11.2012 15:48
apetyczna taka zapiekanka
pacpaw 23.08.2012 21:43
taka niby babka ziemniaczana tylko, ze w naczyniu a nie blaszce. Ja wierzch często smaruję gęstą śmietaną
andzia123 03.04.2012 07:43
uwielbiam
Beatris 02.03.2012 23:20
Szczerze mówiąc nie wiem jak by wyszła ta zapiekanka z surowych ziemniaków. Ja zrobiłam ją z ugotowanych, bo tak sobie wymyśliłam.
emylka86 02.03.2012 19:15
takiej jeszcze nie robiłam, a ziemniaki muszą być koniecznie ugotowane? czy można na surowych?
Weronika_eM 02.08.2011 22:08
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak