Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ugnieść. Dodać do nich 1 jajko, płatki papryki i kolendrę. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą. Nałożyć do niego połowę ziemniaków, ugnieść. Mięso wymieszać z drugim jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą,przyprawą w płynie i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki. Na mięsie rozłożyć plasterki boczku. Na to położyć resztę ziemniaków, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć resztę masła. Piec ok.90 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Weronika_eM

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    emylka86

    takiej jeszcze nie robiłam, a ziemniaki muszą być koniecznie ugotowane? czy można na surowych?
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Szczerze mówiąc nie wiem jak by wyszła ta zapiekanka z surowych ziemniaków. Ja zrobiłam ją z ugotowanych, bo tak sobie wymyśliłam.
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    taka niby babka ziemniaczana tylko, ze w naczyniu a nie blaszce. Ja wierzch często smaruję gęstą śmietaną
  • 3
    original
    Opublikowano

    PIOTR11

    apetyczna taka zapiekanka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !