Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniak w solance

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól 5 łyż
boczniaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniak w solance

Umyte i osuszone kapelusze, lub całe boczniaki (małe) układamy w słoiczkach warstwami i każdą warstwę przesypujemy dość mocno solą. Sól wyciąga z grzybów wilgoć, tworzy się więc solanka, konserwująca grzybki. Przed wykorzystaniem takich grzybów należy je tylko wymoczyć w dużej ilości zimnej wody i przed dosoleniem potrawy radzę ją najpierw spróbować, by wiedzieć ile soli należy dodać i czy w ogóle potrawa wymaga dosolenia, by nie przesolić potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak