Sposób przygotowania

Przygotuj sobie najpierw masę makową , mak najpierw zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin.Następnie zmiel przez maszynkę aż 3 razy.I do maku dodajemy stopione masło, miód cukier i wymieszaj. Następnie to dodaj kilka kropel zapachu i pokrojone bakalie , tj . skorka pomarańczowa orzechy i to wyżej napisane . Wymieszaj to jeszcze z pianą z białek tylko ma być piana . Przygotuj rozczyn. Drożdże utrzyj z łyżeczką cukru i odrobiną mąki i zalej to letnim mlekiem. Pozostaw na 20 minut. W tym czasie żółtka utrzyj z wszystkimi cukrami i szczyptą soli. Połącz pozostałą mąkę i rozczyn , utarte z cukrem żółtka i wyrabiaj ciasto na jednolitą masę , następnie dodaj do niego roztopione i chłodne masło i wyrabiaj aż zauważysz że ciasto staje się błyszczące , przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto podziel na 2 części , każdą rozwałkuj na prostokąt , {jego dłuższy bok powinien mieć rozmiar zbliżony do długości formy} , posmaruj białkiem i ułóż na niej masę makową, zwiń ciasno całość , a brzegi zawiń pod spód ciasta . Ciasto ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia posmaruj jajkiem i piecz do 35 minut w temp. 180 st. Przygotuj lukier Wymieszaj cały sok z 1 cytryny z 1000 g cukru pudru i odrobiną wody . I polej po swojemu struclę

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !