Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jerk Chicken

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 kg
brązowy cukier 6 dag
papryczka chili 5 szt.
szalotka 3 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa 50 ml
sos sojowy 20 ml
cynamon Prymat ¼ łyżeczki
gałka muszkatołowa Prymat ¼ łyżeczki
sól 1 łyżeczka
sok z limonki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jerk Chicken

Z papryczek chili usunąć pestki, drobno je posiekać i przełożyć do szklanego naczynia. Obrane szalotki i czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do papryczek razem z oliwą z oliwek, sosem sojowym, sokiem z limonki, brązowym cukrem oraz przyprawami (rozdrobnić ziarna ziela angielskiego). Wymieszać składniki marynaty.

Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Każdy kawałek ponacinać płytko nożem i obficie natrzeć marynatą. Ułożyć w szklanym naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Grillować na rozgrzanym ruszcie po 8 minut z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 17.03.2012 18:26
pycha
Gosia40 28.07.2011 10:47
Rewelacja!
aguus 20.07.2011 09:38
Super propozycja!
Misiek1 01.07.2011 09:14
Jak dla mnie - idealnie przyrządzony kurczak!
pawel6 30.06.2011 13:32
Rewelacyjnie przyrządzony kurczak!
Nina7 28.06.2011 12:34
W takim zestawie przypraw kurczak musi być wyśmienity!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak