Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka królewska

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 175 g
mąka ziemniaczna 25 g
proszek 1/2 torebki
masło 125 g
cukier 150 g
jajko 4 szt
sól szczypta
rum 2 łyżki
cytryna 1 szt
czereśnie do ozdoby
budyń waniliowy 1 szt
mleko 1/2 l
cukier 50 g
sól szczypta
masło 200 g
masło 1 łyżka
cukier 50 g
migdały pokrojone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: babka królewska

Ciasto: Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać miękkie masło, cukier, jajka i przyprawy wymieszać mikserem. Ciasto wlać do formy i upiec (175 st. 40 min). Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto wyjąc z formy. Ugotować budyń waniliowy odstawić do ochłodzenia. Utrzeć masło i stopniowo połączyć z budyniem. Ciasto przeciąć w poprzek na 3-4 części przełożyć i posmarować kremem.
Krem maślany: Masło (1 łyżka) i cukier (50 g) mieszając ogrzewać aż do uzyskania złotej barwy. Dosypać migdały, rozmieszać i rozsmarować na folii posmarowanej olejem. Po wystygnięciu roztłuc i posypać kawałkami babkę. Ozdobić na górze różyczkami z masła na które położyć czereśnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 31.10.2011 15:42
smakołyczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak