Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone ze śmietaną i czosnkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
czosnek 3 ząbki
śmietana 1,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone ze śmietaną i czosnkiem

Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem a następnie zetrzeć czosnek i posypać nim dno naczynia. Śmietanę mieszamy z mlekiem. Układać warstwami ziemniaki, następnei śmietaną, doprawić solą i pieprzem i kolejną warstwę tak samo. Ważne aby ostatnią warstwą była śmietana z mlekiem i przyprawami.Wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 h. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak