Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże karnawałowe z malinowym oczkiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 125 gram
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana kwaśna 1 łyżka
rum 2 łyżki
sól 1 szczypta
cukier puder 2 łyżki
konfitury malinowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Róże karnawałowe z malinowym oczkiem

Z podanych składników /bez cukru pudru i konfitur/ zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.

Następnie cienko rozwałkować, bardzo delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek naciąć w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Układać po 3 krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się zlepiły.

Wkładać do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smażyć na złoty kolor, po chwili przewracając je na druga stronę. Zimne ciastka posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.02.2014 16:25
wyglądają super :)
IZABELA29 21.12.2013 15:16
Pyszne róźyczki
Wacław 21.12.2013 10:23
świetne te róże,brawo !
barbara11561 03.09.2013 11:18
wyglądają przepysznie:)
Katarzyna/kate1980 20.05.2013 20:25
prześliczne różyczki
ankaryba 16.05.2013 08:34
rewelacja!!!
caralajna 07.04.2013 09:05
pięknie wyglądają na tym ażurowym talerzu
Aneta41 23.01.2013 20:49
wygladaja smakowicie
gosia1988 30.07.2012 21:18
super
rjustysia 11.04.2012 10:29
przepiękne różyczki :)
anemon 11.01.2012 15:06
O, nie wiedziałam, że są specjalne blaszki. Ja wycinałam szklankami i smażyłam w rondlu na oleju.
Sarenka 11.01.2012 13:30
Moja mama ma specjalną blaszkę do smażenia takich róż. Pamiętam, że uwielbiałam je jako małe dziecko. Dodatek konfitur poprawia ich smak i wygląd :)
IZABELA29 08.11.2011 08:34
świetne na każdą okazje
misia53 07.10.2011 23:51
ale cudo
anemon 30.09.2011 09:14
ben-ka, może tylko trochę bardziej pacochłonne niż faworki, ale tylko trochę.
ben-ka 29.09.2011 09:21
Cudo! chyba trochę pracochłonne.
Grazyna0211 28.09.2011 14:03
śliczne!
Magdalena80 05.09.2011 23:30
rewelacja Francja :)
Elżbieta17 31.08.2011 19:55
Przepyszne:)
indi 25.07.2011 12:02
ale cudeńka :)
Rybciia 06.07.2011 01:33
śliczne, chętnie bym zjadła;)
caroline1983 04.07.2011 15:43
Uwielbiam to chrupiące ciasto :)
Iwona51
Iwona51 29.06.2011 10:00
ale piękne i na pewno smaczne
Magdalena1110 29.06.2011 07:42
wyglądają super na pewno tak samo smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak