Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche rogaliki z jabłkami

5.0
(47)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 20 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3
śmietana 2 łyżki
cukier wanilinowy 1
skórka z cytryny 1 szt
jabłka 3 szt
jajko do smarowania
cukier brązowy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: kruche rogaliki z jabłkami

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło oraz skórkę z cytryny posiekać na stolnicy nożem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto po czym odstawić do schłodzenia na około godzinę.
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki, które następnie przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą cienko rozwałkować, lekko posypując mąką. Pociąć ciasto na trójkąty, na każdy położyć porcję jabłka. Zwinąć zaczynając od podstawy. Rogi ciastek zagiąć do środka, formując rogaliki. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać brązowym cukrem. Piec 20 min w temp. 190 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak