Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z żurawinami i jabłkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 1,5 kg
jabłka suszone 100 g
żubrówka kieliszek
miód 2 łyżeczki
oliwa
sól
pieprz
żurawina
Papryka ostra mielona Prymat 1\2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1\2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z żurawinami i jabłkiem

W mięsie robimy robimy najpierw nożem kieszeń i natrzyj ją pieprzem , solą , paprykami . Jabłka i żurawiny zalej alkoholem , jeśli nie żubrówka to może być białe wino i odstaw na 20 minut a potem odsącz na sitku zachowując alkohol, pierś nadziej namoczonymi owocami , zaszyj nicią kuchenną i mięso włóż do naczynia żaroodpornego polej kilkoma łyżkami oliwy oraz tym alkoholem co nam pozostał i wstaw do nagrzanego już wcześniej piekarnika na 1,5 godziny często polewając sosem , w razie potrzeby podlej woda 1\\2 szklanki a 5 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj miodem . Mięso podawaj z ryżem najlepiej i żurawinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mateusz/matikor 27.06.2011 19:28
indyk na słodko mniam
Margo1 27.06.2011 19:13
Aby sprawdzić czy mięso się upiekło to najlepiej sprawdzić w taki sposób ,że nakłuwamy widelcem i jak zobaczymy przezroczysty sos to znaczy że mięso jest już gotowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak