Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z wędzonego węgorza na płatkach łososia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

węgorz wędzony 40 dag
bez skóry do smaku
bulion warzywny 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 14 listków
szczypiorek 1 pęczek
łosoś wędzony plastry 6 plastrów
śmietana kremówka 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z wędzonego węgorza na płatkach łososia

Podłużną formę wyłóż folią spożywczą. 6 listków żelatyny namocz w zimnej wodzie. Podgrzej pół szklanki bulionu (nie gotuj!) i rozpuść w nim żelatynę. Dolej resztę bulionu i wstaw do lodówki, żeby stężał. Po kwadransie wsyp posiekany szczypiorek, zamieszaj i wlej bulion do formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Wyjmij i wyłóż brytfannę z galaretką plastrami łososia. Następnie zmiksuj mięso węgorza. 8 płatków żelatyny namocz w 1/3 szklanki zimnej wody i podgrzej, żeby się rozpuściła. Śmietanę ubij na pół sztywno, wymieszaj dokładnie z węgorzem i rozpuszczoną żelatyną. Przelej wszystko do formy, na zastygniętą galaretkę z bulionu. Wstaw do lodówki, żeby całość dobrze stężała. Mus podawaj pokrojony w plastry i posypany odrobiną ikry.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 28.07.2011 18:54
ciekawe
Ania67 27.06.2011 23:10
wow- niezły przepis
Krystyna32 27.06.2011 19:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak