Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso drobiowe 25 dag
mięso wołowe bez kości 25 dag
mięso wieprzowe bez kości 25 dag
wątróbka wieprzowa 50 dag
bułka czerstwa 2 szt
jajko 3 szt
cebula 2 szt
pieprz
sól
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek 25 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Mięsa umyć, osączyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostke. Wszystko włożyć do garnka dodając liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz jałowca, zalać 2 szklankami gorącej wody (woda powinna pokrywać mięso) i na małym ogniu dusić pod przykryciem około 1 godz., aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę umyć, oczyścić, włożyć do mięsa. Dusić jeszcze około 5 min. Zdjąć garnek z ognia i włożyć bułkę, aby namoczyła się w sosie. Kiedy mięso przestygnie, wyjąć je z sosu i wraz z bułką zemleć dwukrotnie, używając sitka z małymi otworami. Oddzielić żółtka od białek. Do masy mięsnej dodać żółtka, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i napełnić masą do 2/3 wysokości. Pasztet posypać bułką tartą. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 27.01.2014 07:21
Pasztecik pierwsza klasa :)
ronald88 19.08.2011 09:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak