Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolski mazurek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 35 dag
cukier puder 12 dag
migdały 12 dag
mąka 35 dag
żółtko jajek 5 sztuk
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski mazurek

do utartego na pianę masło dodajemy podane wyżej składniki zagniatamy na stolnicy jednolitą ciasto odstawiani w chłodne miejsce na 1 godzinę następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość palca i wykładamy nim natłuszczony blachę z pozostałego ciasta wytaczamy cienkie wałeczki i układamy z nich na cieście kratkę ciałe ciasto smarujemy surowym żółtkiem i pieczemy w piekarniki gdy mazurek ostygnie wykładamy do kartek dokładnie osaczoną konfiturę całość możemy polać lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak