Sposób przygotowania

Jabłka ścieramy na tarce (ja zrobiłam to w robocie kuchennym nie obierając ich), przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i dusimy do czasu aż będą miękkie a nadmiar soku odparuje.

W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, ciasto szybko wyrabiamy ok 2 minuty, dzielimy na połowę. Jedną z połówek rozwałkowujemy dość cienko, smarujemy połową jabłek, zwijamy w roladę i ostrym nożem kroimy ok 1 cm plastry, które układamy w blaszce na natłuszczonym papierze do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Drożdżówkom dajemy jeszcze ok 15 min na wyrośnięcie i pieczemy ok 20 min w 180C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !