Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty suflet serowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 1 szkl
jajko 4
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
masło i maka do formy
sól
ser żółty 5 (tarty, ostry)
ser żółty 10 (tarty, lagodny)

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty suflet serowy

W rondlu stop masło dodaj make wymieszaj Smaż mieszając az sie spieni ale nie zrumieni Po 2-3 min cienka stróżka dolewaj cieple mleko Podgrzewając ubijaj wszystko trzepaczka az powstanie gesty beszamel Mieszając zagotuj zdejmij z ognia Dodaj łagodny ser i połowę ostrego mieszaj aż się rozpuszczą Dodaj do masy po jednym żółtku starannie mieszając przypraw do smaku gałką muszkatołową pieprzem i solą Z białek ubij sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i oprószonego mąka Posyp reszta startego sera Zapiekaj 20 min w 190st C Po upieczeniu uchyl piekarnik i poczekaj ok 10 min i dopiero wtedy wyjmij formę z sufletem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak