Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z ananasem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg wołowiny, użyłam pręgi 0,75
cebula 1
łyżki sosu sojowego 2
łyżki sosu chili słodko-ostrego (albo więcej jeśli chcecie) 2-3
łyżeczki mąki kukurydzianej 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
szkl. czerwonego wytrawnego wina 1
sól, pieprz mielony do smaku:
sok ananasowy z puszki 1 szklanka
kumin 1 łyżeczka (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z ananasem

Wołowinę opłukać, osuszyć dokładnie, pokroić w dużą kostkę. Ananasa pokroić na kawałki, cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kumin, podsmażyć, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni i łyżce oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dołożyć do mięsa. Zawartość rondla zalać zalewą ananasową i winem, dołożyć suszonego ananasa i liście laurowe. Dusić na malutkim ogniu aż mięso zmięknie, ew dolać nieco wody jeśli płyn nadmiernie odparuje. Pod koniec duszenia dolać sos sojowy, sos chili, doprawić solą i ew. pieprzem. Sos zagęścić rozmieszaną w niewielkiej ilości wody mąką kukurydzianą, wlać do sosu, zagotować. Sos miał wyraźny słodko - ostry smak, ostrość regulujemy w/g własnego uznania dodając mniej lub więcej sosu chili, ale słodycz ananasa trzeba zrównoważyć. Ja podałam ten gulasz z kaszą jaglaną z dodatkiem granatu...było smacznie i dość egzotycznie...

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella23 08.02.2012 09:37
extra
rjustysia 28.01.2012 17:39
Wygl?da ekstra!
bernika 08.10.2010 22:07
nietypowe ale ciekawe połaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak