Sposób przygotowania

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na parze 10 minut – tak by został półtwardy.

Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto ( w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę tarty.

Pora cienko siekamy i dusimy na maśle z odrobiną oleju.

W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy szklankę mleka i mieszamy aż grudki masła z mąką rozpuszczą się. Wtedy dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, sporo pieprzu oraz starty ząbek czosnku i gotujemy cały czas mieszając aż sos stanie się gęsty.

Na ciasto wylewamy sos wymieszany z duszonymi porami i rozkłóconymi jajkami. Układamy w nim różyczki kalafiora.

Zapiekamy 30 minut w 200 stopniach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    polecam !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !