Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kalafiorem na razowym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa typ 25 dag
oliwa 3 łyżki
woda pół szkl
masło 3 łyzki
mąka 3 łyżki
mleko 3 szkl
sól
pieprz
jajko 2 szt
kalafior 1 szt
por
zącek czosnku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kalafiorem na razowym cieście

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na parze 10 minut – tak by został półtwardy.

Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto ( w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę tarty.

Pora cienko siekamy i dusimy na maśle z odrobiną oleju.

W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy szklankę mleka i mieszamy aż grudki masła z mąką rozpuszczą się. Wtedy dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, sporo pieprzu oraz starty ząbek czosnku i gotujemy cały czas mieszając aż sos stanie się gęsty.

Na ciasto wylewamy sos wymieszany z duszonymi porami i rozkłóconymi jajkami. Układamy w nim różyczki kalafiora.

Zapiekamy 30 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 27.06.2011 18:35
polecam !
Misiabe 27.06.2011 16:10
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak