Sposób przygotowania

Sos: 2 łyżki masła, 2 posiekane szalotki, 2 ugotowane marchewki, 50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego ze szczyptą szafranu, 1 laska wanilii, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz biały mielony, mąka, chili pieprz cayenne Prymat do smaku.


Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraki odsączyć i skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza620

    Moje klimaty

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !