Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec żurawinowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 15 dag
mąka ziemniaczana 5 łyżek
cukier 17 dag
olej 100 ml
mleko 100 ml
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko 1/2 litra
margaryna 1 kostka
cukier 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
konfitura żurawinowa

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec żurawinowy

Ciasto: obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Partiami dodawać olej, mleko i mieszankę mąki, wyrobić. Z białek i reszty cukru ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy z kominkiem. Piec 55 minut w temp. 180°C. Krem: budyń ugotować z cukrem na mleku. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając, dodawać budyń. Wymieszać na krem. Ciastoprzekroićna3 warstwy. Dwa spodnie placki posmarować konfiturą i częścią kremu. Złożyć. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Udekorować żurawiną oraz miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak