Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarska zapiekanka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dag
twaróg 20 dag
jajko 2 sztuki
ketchup 1 łyżka
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
żółty ser 5 dag
masło 1 łyżka
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jarska zapiekanka

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku (20 minut). Odcedzić, ostudzić. Obrać, pokroić na plasterki. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtka i keczup, oprószyć mieloną papryką, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ostrożnie połączyć z białkami. Formę do zapiekania natłuścić smalcem lub olejem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, posmarować masą twarogową. Znów ułożyć warstwę ziemniaków i twaróg, powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnia powinna być warstwa ziemniaków. Wierzch posypać startym żółtym serem, polać stopionym masłem. 4 formę wstawić do piekarnika, zapiekać 30 minut w temp. 190°c. Zapiekankę podzielić na porcje, rozłożyć na talerzach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak