Sposób przygotowania

DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK: w dużym słoiku wymieszać wodę z mąką, dodać przyprawy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Słoik z niewykorzystanym zakwasem szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.

ŻUREK: marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Cebulę obrać i w całości wrzucić do zupy. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odsączyć z tłuszczu i dodać do garnka. Całość gotować ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Garnek zdjąć z ognia, dodać zakwas, sól, pieprz i majeranek do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Zagotować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym świeżym majerankiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam żurek
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Gotuję bardzo podobny. jest to jedna z moich ulubionych zup :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Mój ulubiony obiadek:)
  • 5
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    bardzo apetyczny żurek!:)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    kto go nie lubi ?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    super żurek
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    żurek bardzo lubie a twój taki ponętny....
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pożywna zupa, bardzo fajnie przyprawiona, na pewno smaczna
  • 3
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    Idealny na Święta Wielkanocne
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszny-bardzo lubię żurek
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    to coś dla mojego męża :-)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    ale smakowite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !