Sposób przygotowania

Kalafiora i brokuła opłukać, podzielić na różyczki (łodygi przyciąć, nie będą nam potrzebne). Warzywa obgotować 2-3 min. w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku, osączyć dokładnie. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając rózgą wlewać powoli mleko, zagotować mieszając - to ważne żeby nie zrobiły się grudki!. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Naczynie do zapiekania posmarować cieniutko masłem, ułożyć warzywa, polać sosem. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać jako jarzynkę obiadową albo na kolację...

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    To coś dla mnie!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda fajnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    kitka

    ciekawe;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    a ja dzisiaj robiłam zupke kalafiorowo-brokułową
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !