Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior i brokuł pod beszamelem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mały brokuł 1
łyżki masła 2
łyzki mąki pszennej 2
szkl. mleka 1-1,5
łyżki startego drobno sera Tylżyckiego 2
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior i brokuł pod beszamelem

Kalafiora i brokuła opłukać, podzielić na różyczki (łodygi przyciąć, nie będą nam potrzebne). Warzywa obgotować 2-3 min. w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku, osączyć dokładnie. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając rózgą wlewać powoli mleko, zagotować mieszając - to ważne żeby nie zrobiły się grudki!. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Naczynie do zapiekania posmarować cieniutko masłem, ułożyć warzywa, polać sosem. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać jako jarzynkę obiadową albo na kolację...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 27.02.2012 16:14
pychota
Jolanta_P-S 09.04.2011 22:10
a ja dzisiaj robiłam zupke kalafiorowo-brokułową
kitka 11.02.2011 13:17
ciekawe;)
buksiak12 15.09.2010 15:32
wygląda fajnie
Ewa104 22.07.2010 10:21
To coś dla mnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak