Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
smalec 1 łyżka
ziemniaki 3 szt.
cebula 2 szt.
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
jajko 2 szt.
olej 1/2 szklanki
woda 2 łyżki
sól
sos sojowy 2 łyżeczki
marchewka
bulion 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone w sosie

Obrane ziemniaki ścieramy na grubej tarce. Dodajemy drobno posiekaną połówkę cebuli. Mieszamy. Do mięsa dodajemy ziemniaki wymieszane z cebulą, sól, smalec (może być masło), łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jajka i połowę sosu sojowego. Wyrobić masę. Uformować kotlety. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć. Przełożyć do garnka. Usmażyć pozostałą cebulę. Dodać bulionerki wymieszane z litrem wody, pokrojone w plasterki marchewki i wymieszać. Cebulę z powstałym bulionem pogotować 20 minut. Przelać do garnka z kotletami i dusić 10 minut ma małym ogniu. Najlepiej smakują podane z kaszą gryczaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2011 13:47
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak