Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek inaczej

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 litr
czosnek ząbki 4
sól
cukier
mąka na żurek łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek inaczej

Mąkę na żurek kupić najlepiej na targu .Zalać ją przegotowaną i ostudzoną wodą,dodać pokrojony drobno czosnek,szczyptę soli ,szczyptę cukru,kromkę suchego żytniego chleba.Odstawić w ciepłe miejsce ,często mieszając. Po 2-3 dniach wyjać ostrożnie kromkę ,kisić jeszcze kilka dni.O tym czy zakwas jest gotowy poznamy po specyficznym zapachu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.02.2012 14:13
ciekawe
dorotka0000025 28.10.2011 14:20
pomyslowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak