Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PESTKÓWKA

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytusu 90% 1/4 litra
wody 1/2 litra
cukru 35 dag
pestki z jabłek 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: PESTKÓWKA

Cukier stopić, podgrzewając go z wodą. Ostudzić, wlać do hermetycznie zamykanego naczynia, dodać pestki i spirytus.Pozostawić na 40 dni. Po upływie tego czasu przecedzić przez bibułkę i wlać do butelek z ciemnego szkła. Im starsza tym lepsza :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 29.02.2012 14:32
ciekawy przepis
Aida 02.02.2012 14:07
hmm nigdy nie próbowałam tak...
Karolinka w Kuchni 02.02.2012 12:50
mogę zamiast cukru dodać miód?
Grazyna0211 09.05.2011 18:06
świetna ta nalewka
Koper 28.01.2011 19:44
fajna nalewka - do wyprobowania
jolajka 02.01.2011 14:46
TEŻ ROBIĘ TAKĄ NALEWKĘ
gusia1000 26.12.2010 00:23
Nigdy nie piłam takiego alkoholu-nalewki. Trzeba mieć cierpliwość, by nazbierać i wysuszyć tyle pestek od jabłek.
Aida 31.10.2010 14:23
wspaniały! ;)warto pozbierać pestki i zrobić nalewkę; ma niepowtarzalny smak ;)
Karolina92 31.10.2010 10:11
strasznie mnie ciekawi jaki jest efekt koncowy :)
Aida 18.06.2010 09:00
zadanie z letka męczące,ale...efekt końcowy...na zimowe wieczory...REWELACYJNY :) a żeby yło szybciej i sprawniej, można poprosić rodzinę i znajomych o datki pestkowe :)
SmacznaPyza 17.06.2010 09:04
czyli mam teraz zbierać do słoiczka pestki ze zjadanych jabłek? dobra!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak