Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie.

Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać gotowy rozczyn, letnie mleko i sól. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie: kapustę posiekać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem kminku.
Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć drobno pokroić.
Jeśli z kapusty nie wygotowała się całkowicie woda, to kapustę również dokładnie odcisnąć z jej nadmiaru.

Boczek drobno pokroić i wysmażyć na patelni, przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu usmażyć drobno posiekane cebule, dodać pokrojone grzyby i przeciśnięty czosnek, razem chwilę smażyć, często mieszając. Całość dodać do kapusty, doprawić sporą ilością pieprzu, majerankiem, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat. Jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiać rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 36 x 20 cm, rozsmarować przestudzony farsz i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 36 x 8 cm, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Ostrym nożem naciąć wierzch ciasta na głębokość 1 cm. Posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 50 minut.

Podawać lekko przestudzony i pokrojony w grube plastry do czerwonego barszczu.

Komentarze

  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Przepięknie wygląda!
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda.... To chyba się wproszę na porcję:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję i zapraszam.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    moje smaki
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Idealny z barszczykiem. Jest tak dobry ze mogłabym go jeść bez dodatków :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Ależ to apetyczne jedzonko.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    świetne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    wygląda cudnie gratuluję zdolności!
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    nigdy czegoś takiego nie jadłam - wyglada cudownie!
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Kulebiaka robię na święta Bożego Narodzenia czyli już wkrótce:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję i zapewniam, że smakuje dużo lepiej niż wygląda. Tak Święta już blisko.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    robiłam kiedy taki i kto wie czy w tym roku go nie zrobię
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam go
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    ja jeszcze takiego nie robiłam, ale juz od dawna sie do niego przymierzam. A Twoje zdjęcia tak kuszą, że chyba jednak zrobię:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    czekoladka zrób, polecam, bo kulebiak to naprawdę pyszne danie.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wygląda wspaniale, przyznam że nigdy nie robiłam, ani nie jadłam, czuję że wiele tracę :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Mogę powiedzieć, że znam trochę Twoje przepisy i podejrzewam, że kulebiak będzie Ci smakował.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    PYSZNIE WYGLĄDA
  • 3
    original
    Opublikowano

    junox

    też nie jadłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    nie jadłem takiego ,dla mnie to nowość,na pewno jest pyszny :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    @WacławI, u mnie to tradycja. Polecam Ci gorąco, jestem pewna, że kulebiak będzie Ci smakował.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !