Sposób przygotowania

Kotlety leciutko rozklepać, jeśli są duże można je przekroić na pół. Mięso oprószyć pieprzem, polać sosem sojowym (po ok. 1 łyżce na kotlet) i całość lekko skropić olejem (1-2 łyżki na całość). Dokładnie wymieszać aby mięso dobrze obtoczyć w sosie i oleju, przykryć i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na patelnię dodać 2 łyżki masła, dodać cebulę i pieczarki - smażyć na mocnym ogniu aż się zrumienią. Oprószyć lekko pieprzem, dodać 2 łyżki sosu sojowego i kilka kropli sosu chili. Mięso oprószyć lekko mąką kukurydzianą i zrumienić na drugiej patelni z mieszanką 2 łyżek oleju+1 łyżki masła. Na obsmażone mięso przełożyć pieczarki, posypać połową szczypioru i podlać całość 1/3 szkl. wody. Dusić 5-10 min.. Podawać posypane, resztą szczypioru, z dowolnymi dodatkami. Mięso ma ładny, ciemny kolor i jest niezwykle aromatyczne.

Komentarze

  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pycha, lubię i karkówkę i pieczarki i sos sojowy
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ja także:) Oj na pewno wypróbuję ten przepis!!
  • 3
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Lubię karkówkę w sosiku z dodatkiem sosu sojowego.Myślisz,że z jasnym sosem sojowym będzie znaczna różnica w smaku,bo wydaje mi się,że nie bardzo.A taki z reguły kupuję.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ciemny jest po prostu intensywniejszy w smaku, skoncentrowany i daje więcej koloru

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !