Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażucha ziemniaczana

5.0
(103)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prażucha ziemniaczana to tradycyjne, staropolskie danie z ziemniaków i mąki, podawane z okrasą, czyli stopionym tłuszczem oraz szklanką zsiadłego mleka. Zobacz, jak zrobić prażuchę ziemniaczaną i klikaj po przepis na tę tradycyjną potrawę.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
mąka 5 łyżek
sól 1 łyżeczka
boczek wędzony 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Prażucha ziemniaczana

Kilogram obranych i umytych ziemniaków gotować w osolonej wodzie. Na pięć minut przed końcem gotowania część wody odlać, zostawiając w garnku około 1 szklanki wody.

Dodać mąkę, równomiernie pokrywając nią powierzchnię ziemniaków. Nie mieszać! Dalej gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, a mąka zaparzona.

Gdy ziemniaki będą gotowe ubijać je drewnianą pałką do uzyskania jednolitej, gładkiej i dość kleistej konsystencji. Wymaga to trochę czasu i wysiłku, pomoc drugiej osoby jest bardzo wskazana.

Prażuchę nakładać na talerze łyżką zanurzoną w tłuszczu, tworząc rodzaj owalnych klusek. Podawać okraszoną wysmażonym na skwarki boczkiem i z kwaśnym mlekiem do popicia. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Prażuchy warto ugotować dużo za dużo, bo doskonale smakuje na drugi dzień pokrojona na grube plastry i odsmażona na tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Staropolski xd 27.11.2023 20:34
Wszystko super, ale błagam, dajcie spokój z tym "staropolskie". Ziemniaki staropolskie?! One się w Europie pojawiły w XVI wieku, a jedli je dopiero od XVIII wieku... i to w PRUSACH, bo Fryderyk II Wielki chciał w ten sposób mniejszyć głód na wsiach. Popularne stały się dopiero w XIX wieku, czyli... maksymalnie około 200 lat temu. Wtedy już nawet "starej Polski" nie było, ale okres zaborów. Więc jakie STAROPOLSKIE?! Na prawdę, dajcie spokój. Poza tym - btw. - szlachta chłopów nie uznawała za Polaków, a sama prażuchów nie jadła, więc to raczej kuchnia chłopska, wiejska, a nie "staropolska" (czyli innymi słowy szlachecka).
Kasia35 19.11.2013 10:59
chętnie wypróbuję to danie
anemon 19.11.2013 07:34
Milena cieszę się, że znalazłaś wśród moich przepisów swoje smaki dzieciństwa.
Milka100 18.11.2013 23:16
MOJE ULUBIONE DANIE Z DZIECIŃSTWA
Sarenka 02.09.2013 09:50
Pierwszy raz spotykam się z tym daniem i z nazwą :)
junox 14.06.2013 12:33
wyglądają bardzo smacznie na pewno sobie takie zrobię
ankaryba 28.05.2013 12:10
mi smakuje :-)
Justa32 12.04.2013 21:35
na pewno pysznie smakują
caralajna 26.03.2013 07:17
ziemniaki o smaku wędzonki to strzał w 10 :) w dodatku są ładnie podane
anemon 18.01.2013 16:35
Bardzo proszę Basiu. Tak, prażucha jest bardzo smaczna, nie chcę tylko wiedzieć ile jest w niej kalorii, na szczęście robię ją nieczęsto.
barbara11561 17.01.2013 15:08
oj tak-pamiętam,że u mnie mama też robiła w taki sposób i też się tak nazywały te ziemniaki,ale ja osobiście nigdy nie robiłam,chyba kiedyś spróbuję.Anemon,dzięki za przypomnienie:)
kuklik 21.08.2012 12:35
warto się pomęczyć są przepyszne
misia53 12.05.2012 22:15
Lubię różności ziemniaczane pomimo tych kalorii...
Elżbieta17 04.05.2012 10:43
moja babcia często robiła- pycha:)
anemon 04.12.2011 10:05
Prażucha to bardzo smaczny sposób na ziemniaki, tylko niestety dość kaloryczny.
Grazyna0211 03.12.2011 15:38
ale bym zjadła tak apetycznie wygląda!
anemon 08.08.2011 06:41
pacpaw cieszę się, że mogłam pomóc.
pacpaw 07.08.2011 23:32
ależ tak. Wyjaśnione perfecto :o)
anemon 03.08.2011 22:23
pacpaw, oczywiście, że tak. Istotne jest tylko to, aby ziemniaki były bardzo dokładnie utłuczone, aż do uzyskania takiej kleistej konsystencji. Trwa to dośc długo i ręce bolą. Mam nadzieję, że wyjaśniłam wystarczajaco jasno.
pacpaw 03.08.2011 18:27
ta pałka od ubijania ziemniaków to może być zwykły tłuczek?
IZABELA29 03.08.2011 09:04
ciekawa propozycja na ziemniaki...
IZABELA29 03.08.2011 09:03
ciekawa propozycja na ziemniaki...
ben-ka 03.08.2011 08:56
a ja się przyznam,że nie jadłam jeszcze prażuchy.
Iwona51
Iwona51 07.07.2011 20:21
smaczne
caroline1983 28.06.2011 14:56
Smaczne, tanie i bardzo syte. Nie dałam rady zbyt duze tego zjeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak