Sposób przygotowania

Kilogram obranych i umytych ziemniaków gotować w osolonej wodzie. Na pięć minut przed końcem gotowania część wody odlać, zostawiając w garnku około 1 szklanki wody.

Dodać mąkę, równomiernie pokrywając nią powierzchnię ziemniaków. Nie mieszać! Dalej gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, a mąka zaparzona.

Gdy ziemniaki będą gotowe ubijać je drewnianą pałką do uzyskania jednolitej, gładkiej i dość kleistej konsystencji. Wymaga to trochę czasu i wysiłku, pomoc drugiej osoby jest bardzo wskazana.

Prażuchę nakładać na talerze łyżką zanurzoną w tłuszczu, tworząc rodzaj owalnych klusek. Podawać okraszoną wysmażonym na skwarki boczkiem i z kwaśnym mlekiem do popicia. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Prażuchy warto ugotować dużo za dużo, bo doskonale smakuje na drugi dzień pokrojona na grube plastry i odsmażona na tłuszczu na złoty kolor.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Smaczne, tanie i bardzo syte. Nie dałam rady zbyt duze tego zjeść :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    a ja się przyznam,że nie jadłam jeszcze prażuchy.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ciekawa propozycja na ziemniaki...
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ciekawa propozycja na ziemniaki...
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ta pałka od ubijania ziemniaków to może być zwykły tłuczek?
  • 5
    original
    Opublikowano

    anemon

    pacpaw, oczywiście, że tak. Istotne jest tylko to, aby ziemniaki były bardzo dokładnie utłuczone, aż do uzyskania takiej kleistej konsystencji. Trwa to dośc długo i ręce bolą. Mam nadzieję, że wyjaśniłam wystarczajaco jasno.
  • 3
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ależ tak. Wyjaśnione perfecto :o)
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    pacpaw cieszę się, że mogłam pomóc.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ale bym zjadła tak apetycznie wygląda!
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Prażucha to bardzo smaczny sposób na ziemniaki, tylko niestety dość kaloryczny.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    moja babcia często robiła- pycha:)
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Lubię różności ziemniaczane pomimo tych kalorii...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    warto się pomęczyć są przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    oj tak-pamiętam,że u mnie mama też robiła w taki sposób i też się tak nazywały te ziemniaki,ale ja osobiście nigdy nie robiłam,chyba kiedyś spróbuję.Anemon,dzięki za przypomnienie:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo proszę Basiu. Tak, prażucha jest bardzo smaczna, nie chcę tylko wiedzieć ile jest w niej kalorii, na szczęście robię ją nieczęsto.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ziemniaki o smaku wędzonki to strzał w 10 :) w dodatku są ładnie podane
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justa32

    na pewno pysznie smakują
  • 2
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    mi smakuje :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    junox

    wyglądają bardzo smacznie na pewno sobie takie zrobię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pierwszy raz spotykam się z tym daniem i z nazwą :)
  • 1
    247017_776885135732812_6766402448041904983_n
    Opublikowano

    Milka100

    MOJE ULUBIONE DANIE Z DZIECIŃSTWA
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Milena cieszę się, że znalazłaś wśród moich przepisów swoje smaki dzieciństwa.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kasia35

    chętnie wypróbuję to danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !