Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane kulki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej do smażenia
ziemniaki 60 dag
pomidorki koktajlowe 20 dag
mąka 2 łyżki
masło 3 łyżki
mleko 1/2 l
jajko 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
szczypiorek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
ser gouda 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kulki

1. Czosnek dodaj do mięsa z jajkiem i tartą bułką. Masę wyrób, dopraw, uformuj z niej kulki. Obsmaż na oleju.
2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, osącz. Pomidorki umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki.
3. Mąkę przesmaż na maśle, nie rumieniąc. Rozprowadź mlekiem, gotuj 2-3 min. Sos dopraw, połącz z żółtkiem i ubitym białkiem.
4. Do żaroodpornego naczynia przełóż ziemniaki, pomidorki i mięsne kulki. Zalej beszamelem, posyp startym serem. Zapiekaj 25 min w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.02.2014 07:36
fajny pomysł
Ewelina38 07.08.2012 20:33
nie jadłam ale bardzo smacznie się zapowiada
aacaac 21.07.2011 12:11
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak